| Лучник (чушник):
Продукти:
Половин килограм брашно, 1 кафена чашка олио. лук, или чушки.
Приготовление:
В половин кг брашно се добавя 1 кафена чашка олио и се омесва тесто. Разделя се на две. Върху едната половина поставена в тава, намазана с мазнина се слага нарязан лук(3-4 чушки от туршия), завива се с другата половина тесто, полива се обилно с мазнина, надупчва се на няколко места с вилица и се пече.
Пълнени чушки с боб:
Сваряваме боб, изпържваме червен лук, прибавяме счукани орехи, скълцан праз, шепа царевично брашно и миризми: джоджен, чубрица, сминдух, копрец. Попарваме чушките да омекнат и ги пълним. Редим ги в тава, сипваме малко олио отгоре и изпичаме, като ги извадим ги поръсваме с вода, завиваме с кърпа, за да се задушат и омекнат.
Посни лозови сърми:
( евтин обяд за двама)
Продукти:
300 грама ориз, лозови листа от консерва, 2 моркова, 6 супени лъжици олио, половин връзка магданоз, джоджен, сол, червен пипер, черен пипер.
Приготовление:
Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в нагорещено олио. Прибавя се ориза и също се задушава, долива се с топла вода и се слагат нарязания магданоз и джоджен. Поръсва се с черен, червен пипер и сол. Сместа се вари, докато омекне ориза и от нея се слага в лозовите листа и се оформят сърмички. Нареждат се в дълбока тенджера, налива се малко вода и олио, затискат се с чиния и суе варят на тих огън.
Баклава с дупка:
Продукти:
1 кг брашно, половин супена лъжица сода за хляб, 2 чаени чаши олио.
Приготовление:
1 чаена чаша вода да заври, в нея се слага содата, оставя се да поизтине. Във тенджера се сипва водата и две чаени чаши мазнина(олио) и се сипва по малко брашно като се бърка непрекъснато, докато стане средно твърдо тесто. Измесва се много и се прави на топчета, слага се в тава (не се маже с олио)- на разстояние едно от друго в средата се прави дупка.
Пече в загрята предварително фурна, докато потъмнее(около 30 минути).
Сиропа се приготвя отделно от половин кг захар, половин кг вода и лимонтозу- ври 10 минути. След като изтинат сладките се заливат с хладък сироп и се захлупват.
Посен кейк:
Продукти:
Една водна чаша конфитюр, една водна чаша хладка вода, една кафена чашка олио, една кафена чашка захар, брашно, бакпулвер, канела или ванилия.
Приготовление:
В подходящ съд изсипваме комфитюра и водата, разбъркваме с дървена лъжица, за да се получи еднородна смес. Прибавяме олиото, захарта и накрая брашното, в което сме поставили бакпулвера и ванилията, за да се получи гъстота на обикновен кейк. Изсипваме в тавичка за печене на кейк и печем на умерена температура окло 1 час. По желание след като се извади да се поръси с пудра захар. |