| Риба по френски:
Продукти: около 700 грама риба, 6 лъжици доматен сос или пюре, 3 скилитки чесън, 2 големи глави лук, 4-5 лъжици олио, 1 ч.ч. сухо бяло вино, лют червен пипер, галета, брашно, магданоз.
Приготовление: Ситно нарязания лук се запържва в мазнина до златисто. Рибата се почиства, нарязва се на парчета, овалва се в брашно и се изпържва в олиото. В тавичка се слага запържения лук, нарязания чесън, отгоре се нарежда рибата. Доматения сос или пюре се разрежда с бялото вино. По желание се подправя с лют червен пипер. Залива се с 2-3 лъжици олио, поръсва се с галета и се пече около 40 минути. Поднася се поръсена с магдзаноз.
Шаран в тесто:
Продукти: един шаран около 2 кг лук, една едро счукани орехи, лимон, черен пипер, 3-4 лъжици олио, сол, стаафиди, магданоз.
За тестото: 300 грама брашно, половин чаша храдка вода, 100 грама олио, сол.
Приготовление: Шаранът се изчиства от люспите, от хрилете, перките и вътрешностите. Натърква се отвътре и отвън със сол, лимонов сок и счукан черен пипер. Лукът нарязан на ситно се задушава с мазнината и малко вода докато омекне, прибавят се едро счуканите орехи, стафиди, още малко сол, парченца лимон, нарязани на ситно магданоз. Сместа се разбърква и се нея се пълни шарана и се зашива. Омесва се тесто от горе изброените продукти и се оставя да почине ( 1-2 часа на хладно място). Разточва се на правоъгълник в средата на който се слага рибата, огъва се около нея като се дава формата на шарана. Слага се в намазана тавичка, полива се с малко мазнина и се пече в умерена фурна.
|